Optinova yrityksenä

Optinova Ab on täysin suomalainen ja tunnettu kansainvälinen muoviteollisuusyritys, joka valmistaa ja tuottaa lääketieteellisissä instrumenteissa tarvittavia ohutletkuja. Yritys valmistaa myös lääketieteen komponentteja ja kanyyleita. Kanyylien valmistuksessa yritys on markkinajohtaja kaikkialla maailmassa.

Suurin osa yrityksen kokonaistuotannosta menee vientiin, eli muihin Euroopan maihin, Intiaan, Kiinaan ja Yhdysvaltoihin. Yritys työllistää noin 140 henkeä ja on suurin työnantaja Maarianhaminan ulkopuolella. Optinova on perustettu vuonna 1971 ja se on maailman johtava lääketieteellisissä instrumenteissa käytettävien ohutletkujen tuottaja. Optinovan toinen tehdas sijaitsee USA:n Minnesotassa.

Ohutletkut valmistetaan hygieenisissä puhdastilaolosuhteissa. Tarkkuusekstruusiotekniikan avulla tuotettuja letkuja käytetään kaikkiin sairaaloissa suoritettaviin suonensisäisiin toimenpiteisiin tarvittavissa instrumenteissa. Optinovan asiakkaita ovat monet kansainvälisesti tunnetut lääketieteellisten laitteiden valmistajina toimivat yritykset. Optinovan tuotteita käytetään esimerkiksi ehkäisyvälineissä, koeputkihedelmöityksessä ja sydänkatetreissa. Nykyään kanyylin muoviosia valmistuu tehtaalla yli puolen miljardin kappaleen vuosivauhdilla. Itse asiassa kanyylien valmistus kattaa yli puolet Optinovan liikevaihdosta.

Vientiin yrityksen kokonaistuotannosta menee vuosittain noin 98 prosenttia.

Yhtiö on sekä nopeuttanut että uudelleenorganisoinut tuotantoaan ja samalla lisännyt tuotannon automaation astetta. Viime vuosien aikana Optinovan tuotanto on kohonnut 20-30% ja tuotteiden valmistus tapahtuu aina täysin steriileissä tiloissa. Yhtiö tuottaa myös rasvaimuputkien, dialyysi katetrien ja insuliinipumppujen muoviosia.

Perustaminen

Optinova Ab:n perustaja toimi ruotsalainen fluoropolymeereihin erikoistunut Habia Technofluor AB vuonna 1971. Voitollisena yrityksenä tunnetun

Godby Plast Ab:n ostivat ahvenanmaalaiset sijoittajat vuonna 1988, jolloin tehdas ampaisi tuotannossaan huomattavaan kasvuun. Yrityksen nimeksi tuli Optinova Ab, jolla se tunnetaan vielä nykyäänkin.

Vuodesta 2011 lähtien Optinova-yritysryhmän omistajana on toiminut tunnettu ahvenanmaalainen  sijoitusyhtiö Eriksson Capital Ab, jonka muihin omistuksiin kuuluu Hankolainen keinosuolivalmistaja Visko Teepak. Vuosi 2011 on ollut kyseiselle yritykselle erittäin merkittävä, sillä kyseisenä vuonna Optinova hankki omistuksiinsa Minnesotassa toimivan yrityksen nimeltä Medical Lake Extrusions, joka tunnetaan kansainvälisesti myös nimellä Optinova-MLE.

Sydänkatetrin ohutletkut ovat päivittäin sairaaloissa ja terveysasemilla käytössä olevia tärkeitä tuotteita. Sydänkatetrin käyttö on yleistä sydänkatetroinnissa. Katetrointi on sairaaloissa suoritettava tärkeä tutkimus, jossa kardiologi vie ohuen varjoaine- tai painekatetrin verisuonia pitkin sydämen lokeroihin. Sydänkatetrin letkut ovat tarkkaan testattuja ennen markkinoille tuloaan, sillä ne valmistetaan ihmisen tärkeitä elintoimintoja varten. Sydänkatetriin liitettävä putki on hyvin ohut, joka hoitojen ja tutkimusten suorittamista varten viedään tiehyeitä pitkin ihmisen elimistöön.

Sydänkatetrin avulla voidaan mitata verenpaine tutkittavasta kohdasta, ottaa verinäyte happikyllästeisyyden mittaamista varten ja tehdä potilaalle kaikki tarvittavat varjoainekuvaukset. Sydänkatetroinnilla tarkoitetaan myös synnynnäisten sydänvikojen- ja läppävikojen diagnoinnissa tehtävää toimenpidettä, jonka avulla selvitetään kyseisten oireiden vaikeusaste ja suoritetaan tarvittaessa sepelvaltimoiden varjoainekuvaus.

Sydämen vasemmalle puolelle tehtävä katetrointi. Sydänkatetrin pitää toimia kaikissa sen avulla suoritettavissa toimenpiteissä.

Vasemmalta puolelta sydäntä katetrointitutkimus tehdään aina ranne- tai nivusvaltimosta ja erityisessä poikkeustilanteessa kainalovaltimosta.

Sydämen vasemman puolen katetrointia käytetään esimerkiksi ahtauman vaikeusasteen määrittämisessä ja aortan kuvauksessa.

Oikealta puolelta sydäntä katetrointi suoritetaan tilanteessa, jossa tutkitaan kohollaan olevan keuhkovaltimopaineen syytä, arvioidaan läppäleikkauksen tarvetta tai silloin, kun epäillään mahdollista oikovirtausta.

Katetrin avulla arvioidaan aina myös potilaalle tehtävää sopivaa hoitovalintaa ja mahdollisten synnynnäisten sydänvikojen vaikeusastetta.

Kansainvälinen yritys

Optinova on suomalainen, mutta myös kansainvälinen yritys jo vuosia loistavasti vetäneen viennin ansiosta. Yrityksen tuotteet ovat korkealuokkaisinta ja uusinta teknologiaa. Optinovan monivuotinen kokemus ja laaja tieto-taito suulakepuristamisesta on kyseisen yhtiön liiketoiminnan tärkein ydin. Ekstruusiota eli suulakepuristamista käytetään yleisesti muovilevyjen- ja kalvojen valmistusmenetelmänä. Optinovan tarkka tuotanto-, suunnittelu ja toimitusvaihe on tarkoin kontroloitu palvelemaan yrityksen asiakkaita parhaan tuloksen saamiseksi.

Yrityksen toiminta-ajatuksena on palvella ja auttaa kaikenlaisia ihmisiä ympäri maailman tarjoamalla korkealuokkaista teknologiaa heidän tarpeidensa tyydyttämiseksi. Yrityksen laaja tieto-taito ja osaaminen tarjoaa asiakkaiden käyttöön laadukkaat tuotteet korkealuokkaisen suulakipuristuksen välityksellä. Yrityksen toimivana visiona on aina ollut halu olla yksi maailman tunnetuimmista ja parhaimmista muoviteollisuusyrityksistä.