Kanyylien markkinajohtaja

Markkinajohtaja Optinova tekee rasvaimuputkien, dialyysikatetrien ja insuliinipumppujen tärkeitä muoviosia. Tuotteet koodataan ja kaikki mahdollisesti virheellisinä tuotetut putket jäljitetään aina juuri tiettyyn sarjaan-, tuotantolinjaan ja koneisiin aina kuuden vuoden ajalta.

Yrityksen koko laaja tuotanto, eli tarkkaan suunnitellut tuubit ja putket valmistetaan toimivan ja hyvin tiukasti kontrollin alaisen automaation tuloksena.

Suonensisäinen kanyyli

Optinova valmistaa kansainväliseen tuotantoon sopivia kanyylien letkuja. Kanyyli on ontto ja lyhyt muoviputki, joka tarkoitukseen sopivan neulan avulla asetetaan potilaan verisuoneen, eli yleisimmin laskimoon.

Kanyloinnin avulla avataan kätevästi suoniyhteys aina tiettyä suonensisäisesti käytettävää neste- ja lääkehoitoa varten. Kanyyli asetetaan tavallisesti kyynärvarteen tai kämmenselkään. Kanyylin käytössä ovat omat infektioriskinsä, ja sen vuoksi se saa olla samaan kohtaan kiinnitettynä vain noin kahden vuorokauden ajan. Kanyylia letkuineen ei pidä koskaan kastella tuotteen irtoamisriskin vuoksi. Kanyylin laittaminen potilaan suonen sisään on erittäin korkeaa ammattitaitoa vaativa, mutta kuitenkin yleinen terveydenhuollossa suoritettava toimenpide. Kanyylin asettamispaikkaan vaikuttavat potilaan sukupuoli, ikä, mahdolliset infektiot ja erilaiset sairaudet.

Kanyylin avulla voidaan siis toteuttaa niin sanottu parenteraalinen, eli suonensisäinen eli suolen ohittava tärkeä nestehoito.

Kanyylin valinnassa ja potilaalle asetettavassa paikassa on tiukat kriteerit.

Pinnalliseen laskimoon asetetaan kanyyli, joka sisältää suuria määriä tai muuten vain väkevää infuusionestettä. Isompia määriä infuusionestettä tiputetaan tavallisesti keuhkovaltimoon tai keskuslaskimoon. Joskus kanylointi suoritetaan luuydintilaan, esimerkiksi silloin, kun potilasta sairastaa vaikeaa myeloomaa, eli luuytimen plasmasolujen syöpäsairautta. Verensiirrot ovat yksi tärkeä käyttökohde kanyyleille, monissa sairaaloissa ja terveysasemilla suoritettaviin operaatioihin. Kanyylien avulla henkilöön voidaan tiputtaa myös erilaisia korvausnesteitä, joita ovat muun muassa Ringerin laktaattiliuos tai keittosuolaliuos.

Erilaiset elektrolyytit, kuten esimerkiksi natrium, esiintyy ihmisillä lähes kaikissa kehossa olevissa nesteissä. Elintärkeänä elektrolyyttinä natrium edistää hermojen ja lihasten toimintaa sekä auttaa kehoa oikean nestetasapainon ja pH: n säilyttämisessä.

Optinovan valmistamat elintärkeät tuotteet ovat siis palvelleet ihmisiä jo kymmenien vuosien ajan, ja pitäneet elossa monia potilaita ammattitaidolla valmistettujen kanyylien avulla. Sairauksien ohella siis elektrolyyttien menettäminen virtsan ja hikoilun vuoksi on aivan normaalia. Yleisimmät laskimokanyylin käyttötarkoitukset ovat: lyhytaikainen nestehoito,

suonensisäinen lääkehoito ja tärkeiden verituotteiden, kuten verihiutaleiden oikea annostelu.

Optinova on viime vuosina lisännyt vientiään Aasiaan, josta yritys etsii myös tulevaisuuden kasvua. Optinovan valmistamat kertakäyttöiset muoviset letkut ja kanyylit päätyvät Euroopan lisäksi Aasian ja Yhdysvaltojen kasvaville markkinoille. Tällä hetkellä esimerkiksi Intia ja Ruotsi sekä Yhdysvallat ovat Optinovan tärkeitä kauppakumppaneita. Suomen kolme tärkeintä asiakasta ovat Perlos, Schering ja Leiras. Optinovan tuotteet tehdään asiakkaan kanssa yhdessä mittatilaustyönä hänen toiveidensa ja tarpeidensa mukaisesti.

Käytännössä Optinova pyrkii yrityksenä siihen, että kaikki sen tuleva tutkimus- ja kehitystyö tulee palvelemaan yrityksen asiakkaita myös vuosien päästä, eli erilaisissa tuotantoon liittyvissä asioissa voidaan katsoa valoisasti tulevaisuuteen. Yhtiön mukaan Yhdysvaltalaiset saman alan yritykset ovat Optinovalle markkinoiden pahimpia kilpailijoita. Ongelmallisinta yhtiölle ovat Kiinan kasvavat vientimarkkinat, jossa korkealuokkaista lääketekniikkaa tuottavien yritysten oma automaation taso on tällä hetkellä varsin matala. Automaation parantamiseen olisi investoitava sijoittamalla satoja tuhansia euroja. Optinova toimittaa Kiinaan nykyään yli 100 000 kanyylia vuodessa, joten vienti Aasiaan vetää mukavasti jo nykyisellään. Aasian markkinat ovat kuitenkin yrityksen tulevan kasvun ykköskohde. Yrityksen Intian vienti eteni myös samanlaisesti Kiinan viennin tavoin, sillä Intian piti niin ikään ennen viennin lisäämistä kehittää automaationsa vaadittavan tason mukaiseksi.

Yrityksen tiedotteiden mukaan Kiinan muhkeat markkinat ovat totta noin kymmenen vuoden kuluttua. Optinovan tärkeä alihankkija toimii nykyään Virosta käsin ja yhtiö harkitsee toisen alihankkijan palkkaamista. Uuden mahdollisen alihankkijan työkohde tulevat olemaan valtavat Kiinan markkinat.